Sambung nyawa (Gynura procumbens) is a famous edible herb that easily can be found in Malaysia. It has good medicinal effect toward reduction of blood sugar & blood pressure. Currently, there are 3 type of sambung nyawa,
Saya ada tanam yang hijau saja. Yang merah belum pernah tengok. Yang batik pernah tapi ingatkan pokok hiasan tak sangka pula spesis sambung nyawa juga...thanks for sharing
Salam Kak Mala, I pula baru lst time tengok yg batik punya tu. As for purple red one, it is quite common for me sebab chinese biasanya stir fry the purple red type sambung nyawa with ginger & sesame oil.
Saya ada tanam yang hijau saja. Yang merah belum pernah tengok. Yang batik pernah tapi ingatkan pokok hiasan tak sangka pula spesis sambung nyawa juga...thanks for sharing
ReplyDeleteSalam Kak Mala, I pula baru lst time tengok yg batik punya tu. As for purple red one, it is quite common for me sebab chinese biasanya stir fry the purple red type sambung nyawa with ginger & sesame oil.
DeleteI don't know why the neglected sambung nyawa batik depan tempat sidai kain at my place sekejap ada sekejap takde.
ReplyDeleteoh like this the leaf... ooo i seee
ReplyDeletesambung nyawa batik pun boleh makan juga ?
ReplyDeleteYa Juliana. The Malay lady seller told me so. It is edible. If not i pun tak berani nak makan.
Deletemaaf tanya, macam mana cara nk mkn sambung nyawa batik tu? daunnya
ReplyDeletebuat ulam ye?